over het werk

antarctica 7Als ik sta op ijle aarde
met de belofte van
na-kou die gloeit
op mijn huid
adem ik blauw

Dichter bij het ijs
Kan ik niet komen.

(Hella van ´t Hof)

AVANNAMUUT (dan moet je verder naar het noorden)
“Zie…dat is de ijskap”, Voor me lag het lege verwaaide, wit- bevroren hart van Groenland. Een continent van in elkaar geperste sneeuw, onmetelijk groot en huiveringwekkend verlaten. Een witte wildernis, gevormd door de sneeuwval der eeuwen.
avannamuut 9, 110 x 130 cm
Zo begint het boek van Anthony van Kampen met als titel Groenland.  In het boek staat een beschrijving van de gletsjer Eqip Sermia. Naar aanleiding van die omschrijving heb ik 20 jaar geleden een serie schilderijen gemaakt met als titel Eqip Sermia. Het verlangen naar Groenland is gebleven. Ik heb onlangs de reis naar Groenland gemaakt. Het landschap was overdonderend, groot en imposant. Door het landschap op mijn atelier te ontrafelen en alle onderdelen, licht, lucht, ijs, vorm en kleur te vertalen naar beeld en verf leer ik het landschap beter kennen. Op het atelier reis ik  verder naar het noorden en de schilderijen die zo ontstaan vormen een reis op zich. Een reis in verf en kleur. De schilderijen uit de serie AVANNAMUUT zijn hieruit ontstaan.